4 minuten lezen

“Creativity is as important now in education as literacy and we should treat it with the same status.”

Sir Ken Robinson

Creativiteit is hard aan het stijgen in de lijst van vaardigheden die elke medewerker zou moeten hebben. Hoe wrang is het dan ook dat onze creatieve genialiteit in snel tempo achteruit gaat na onze geboorte. De cijfers liegen er niet om. Het percentage van creatieve kinderen in de kleuterschool ligt gemiddeld op 98 procent en daalt vervolgens tot rond de 3 procent rond ons 25ste levensjaar.

Dit staat in groot contrast met de creativiteit die we nodig hebben in de nabije toekomst. Dit om complexe problemen op te kunnen lossen in een wereld die volledig met elkaar in verbinding staat. Als je de lijst van vaardigheden van de toekomst van het World Economic Forum er bij pakt dan zie je dat de vraag naar creativiteit bij medewerkers in 2015 de top 10 binnenkwam. In 2020 zal deze gestegen zijn tot een top 3 notering. De vaardigheden in deze lijst staan ook wel bekend als future work skills of 21st century working skills. Hoe de lijst ook heet er is werk aan de winkel!

Iedereen is creatief, alleen hebben we systemen ontwikkeld om ons heen die ons mogelijk beperken. Beperkingen om ons volledig gebruik te laten maken van ons kunnen. Sir Ken Robinson weet het in zijn TED talk mooi te vertellen:

Creativiteit is nodig om te kunnen reageren op een snel veranderende wereld. Het maakt een organisatie flexibeler en wendbaar. Vaak zorgt creativiteit ook wel voor een hogere mate van fun binnen een bedrijf. Het activeren van creativiteit kan namelijk op veel speelse manieren gebeuren. Deze fun factor kan bijdragen om medewerkers te boeien en te binden een ander thema waarover hier meer te vinden is .

Wij van Professional Play geloven in de kracht van Play om creativiteit bij mensen weer in gang te krijgen. Dat zelfde Play is ook wat we onze kinderen laten doen in de peuter en kleuterjaren als we dus pieken op creativiteit. Spelen met elkaar om elkaar beter te leren kennen. Spelen om de omgeving en de context waarin je je beweegt beter te herkennen. Spelen en creativiteit kan ook zorgen grote complexe systemen en problemen te begrijpen. Hier vind je meer informatie over spelen met complexe problemen .

Verander eens van setting als je op zoek bent naar creatieve ideeën. Denk bij een gemeente aan bepaalde ontwikkelingen in een wijk. Ga met het projectteam een wandeling maken door de wijk. De beweging zorgt op zich al voor meer ruimte, de verbinding met het werkgebied versterkt het ook nog eens. Probeer eens bij een overleg niet op zoek te gaan naar redenen om iets niet te doen maar vul aan als een idee nog niet scherp genoeg is.

Wil jij hulp bij het oplossen van een complex vraagstuk met onze hulp en expertise neem dan contact met ons op! Wij helpen organisaties, teams en bedrijven bij het vinden van oplossingen voor complexe uitdagingen, en we doen dit sneller dan de deelnemers ooit gewend zijn.