5 minuten lezen

Is het nog mogelijk om een LEGO SERIOUS PLAY workshop coronaproof uit te voeren, dus binnen de geldende voorschriften? Ja, dat kan zeker! Hieronder geven we zeven tips waarmee je je teambijeenkomsten coronaproof kunt uitvoeren, met een LEGO SERIOUS PLAY aanpak.

We werken we het artikel regelmatig bij, op basis van onze eigen ervaringen, nieuwe inzichten en we hopen ook op input van lezers zoals jij.

1. Maximaal 30 tot 40 deelnemers in een ruimte

Goed nieuws, vanaf 29 september mogen er binnen maximaal 30 personen bij elkaar komen in een ruimte. En buiten zijn dat er maximaal 40. Dat geldt dus ook voor LEGO SERIOUS PLAY sessies.

Heb je meer dan 30 deelnemers? Dan kan je ze verdelen over verschillende ruimtes.

Let op! Deze aantallen zijn inclusief de facilitator(s).

2. Zorg voor een grotere ruimte

Het houden van 1,5 meter afstand blijft belangrijk. Zorg er daarom voor dat je een grotere ruimte voor je sessie tot je beschikking hebt. Natuurlijk voor je workshop. Maar denk ook aan voldoende verkeersruimte voor jezelf en de deelnemers. We denken dat je als vuistregel 6 m² per deelnemer nodig hebt. Dus een groep van bijvoorbeeld 8 mensen vraagt om een ruimte van minimaal 7 bij 7 meter.

3. Zorg voor grotere tafels

Om er voor te zorgen dat je deelnemers 1,5 meter afstand kunnen houden tot elkaar, heb je grotere tafels nodig. Als vuistregel heb je een bureautafel van minimaal 150cm bij 75cm per persoon nodig.

4. Zet minder deelnemers aan één tafel

De LEGO steentjes waarmee we werken zijn niet zo groot. En de bouwwerken die de deelnemers bouwen dus ook niet. Zet daarom zes tot maximaal acht deelnemers aan een tafel. Zo kunnen ze elkaars bouwwerken nog steeds zien en de bijbehorende toelichting goed horen.

Meer dan vier personen betekent al snel een grote tafel. Splits grotere groepen zo veel als mogelijk over meerdere tafels.

Verdeel je deelnemers over meerdere tafels als de groep groter is dan de zes tot maximaal 8 deelnemers van punt 4. Meerdere tafels begeleiden is goed mogelijk. Of je vraagt een extra facilitator om je te helpen.

5. Geef iedereen een eigen nieuwe set LEGO

Geef elke deelnemer een eigen set LEGO, waarmee ze de hele workshop kunnen doen. Voor korte sessies tot ongeveer 2,5 uur is dat de Window Exploration Bag. En bij langere workshops is dat de Starter Kit.

Het is af te raden om LEGO onderling te (laten) delen. Helaas vallen twee gezamenlijke LEGO SERIOUS PLAY sets daarmee af voor onze sessies. De Identity & Landscape Kit en de Connections Kit blijven voorlopig in de doos.

6. Beperk het gemeenschappelijk bouwen

In meer dan de helft van sessies die wij begeleiden worden individuele bouwwerken van de deelnemers samengevoegd tot gemeenschappelijk bouwwerken. Die komen uiteindelijk in uitgebreide landschappen te staan, vaak met allemaal verbindingen ertussen. Zulke bouwwerken maken, gaat nu dus even niet. Omdat de deelnemers daarbij veel te dicht bij elkaar komen of zelfs over elkaar heen hangen.

Is dat een probleem? Niet echt!

Wij zijn er van overtuigd dat we met creatieve oplossingen nog steeds een enorme hoeveelheid toegevoegde waarde kunnen leveren voor onze opdrachtgevers. Een toegevoegde waarde die juist nu heel hard nodig is.

En dat brengt ons op de laatste tip.

7. Benoem het veilig voelen

We zijn getraind om deelnemers veilig mee te nemen door een sessie. Iedereen bouwt, iedereen deelt en iedereen vraagt. Juist nu is het nodig om extra attent te zijn op de fysieke en gevoelde veiligheid.

Help deelnemers, door bij het begin van de sessie expliciet tijd te besteden aan het onderwerp veiligheid. Neem het breder dan de sessie zelf, ook ontevredenheid of angsten over het werk verdienen het om boven tafel te komen. Geef deelnemers de mogelijkheid om  hun ideeën over veiligheid te delen.

Als je tijd hebt, kun je in de opwarming een extra bouwronde toevoegen waarbij deelnemers zelf een bouwwerk maken dat ze in staat stelt te vertellen over vergaderen in post-corona tijd.

Waarom deze zeven tips?

We denken dat gecertificeerde facilitators, juist nu  meer toegevoegde waarde kunnen tonen met LEGO SERIOUS PLAY. Als teams in deze tijd een face-to-face meeting hebben, dan moet je team alles op alles zetten dat het werkelijk een goede vergadering is. Alle tijd die je samen bent, is mega schaars gebleken. Om niet te zeggen, samen vergaderen is een kostbaar moment geworden.

Dus neem dan een methode als LEGO SERIOUS PLAY om het potentieel van zulke schaarse sessies maximaal te benutten. Met deze zeven tips, benut je – coronaproof – het beste van de collectieve intelligentie van je team!

UPDATE: Dit artikel verscheen voor het eerst op 8 mei 2020. Op 29 september 2020 is het geactualiseerd.