4 minuten lezen

Er is soms wat verwarring wat er kan met de LEGO Serious Play methode. Vaak kijken we naar de term Play en missen we het woord Serious. Om toch wat meer diepte te geven aan de volledige term probeer ik hieronder uit te leggen wat het is en waarom het kan helpen.

LEGO

LEGO ligt voor de hand, het is het materiaal dat we gebruiken. Iets minder bekend is dat de methode ook binnen het bedrijf zelf is geboren. Bepaalde fundamentele grondwaarden van de methode zijn dan ook dezelfde als die van LEGO zelf.

SERIOUS PLAY

Spelen is iets wat we al doen vanaf onze geboorte. Op een speelse manier leren en ontdekken we. Er is geen kind op de aarde die heeft leren lopen door een boek te lezen. Alle ontwikkeling gaat speels en dat is ook de manier hoe kinderen context en omgeving leren begrijpen. Toch stoppen we er op een bepaald moment mee. In het boek Homo Ludens van Johan Huizinga wordt uitgebreid in gegaan op de kracht en het belang van de “Spelende Mens”. Bij Professional Play geloven wij ook dat spelen een belangrijk deel in ons leven zou moeten zijn. Spelletjes spelen om elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Spelen met bouwmaterialen om de creatieve geest aan te moedigen. Vandaar ook de inzet van LEGO Serious Play bij ingewikkelde onderwerpen.

Serious Play het lijkt een contradictie, serieus en spelen tegelijk. Serieus spelen doe je met een doel, een bedoeling. Je wilt bijvoorbeeld nieuwe kennis ontwikkelen. Kennis gaat verder dan praktische kennis, maar ook over kennis hoe systemen werken. Kennis over complexe systemen die moeilijk te bevatten zijn. Spelen helpt hier bij. Het maakt nieuwe verbindingen in je hersenen. De koppeling tussen je ledematen en je hersenen spelen een belangrijke rol tijdens het ontwikkelen van de kennis. Tijdens het spelen word je fantasie geprikkeld. Ook is er sprake van een veilige omgeving tijdens het spelen. Veilig genoeg om nieuwe dingen te verkennen, uitproberen en experimenteren met gedachten en ideeën.

Door je fantasie te gebruiken kun je spelen met ideeën en context. De opgedane kennis en ervaring zal je in het werk versterken als team of als individu.

Simulaties en oefeningen

Neem als voorbeeld een ontruimingsoefening. Daar speel je na dat er een  incident is. Dit heeft als doel dat je steeds beter beslissingen gaat nemen als een dergelijke situatie zich daadwerkelijk voor doet. Belangrijker nog het leert je hoe het hele systeem reageert en hoe je zelf reageert in zo een situatie. Wat werkt wel en wat werkt niet. Hetzelfde ook voor artsen die in een simulator een operatie doen. Ze leren ook hier om te gaan met scenario’s die zich voor kunnen doen tijdens een operatie. Het gebruik van simulaties (spel) voor een specifieke operatie heeft ook een enorm positief effect op het slagingspercentage.

Dus spelen met een bedoeling is het beter voorbereiden voor situaties die zich voor kunnen doen binnen je team of gehele bedrijf. Zie ook de post van Wiro Kuipers over het onderwerp scenario’s.

Wij geloven dan ook dat spelen met een bedoeling een enorm voordeel kan opleveren. Wij ontwikkelen workshops die organisaties, teams, bedrijven en uiteindelijk ook mensen helpen om oplossingen te vinden voor ingewikkelde uitdagingen. Sneller dan de deelnemers ooit gewend waren en dat altijd op een speelse manier.

Ben jij klaar om serieus te spelen?