3 minuten lezen

Ik gebruikte dus die debriefing cube vandaag. Deelnemers vonden dat prettig: We rondden zo af met wat onverwachte vragen, waardoor uiteindelijk niets onbesproken bleef en ook de manier waarop we werkten werd beschouwd.

Een ervaringsdeskundige

debriefingcube nabespreken debriefen facilliteren
De magie van geweldig faciliteren zit gedeeltelijk in de debriefing: Na (of tijdens) een oefening vraagt de facilitator naar de observatie van de deelnemers, welke inzichten ze hebben opgedaan en welke conclusies ze trekken. Het verdiept begrip, leren en delen.

Uit studie blijkt dat teams die debriefen – d.w.z. bijeenkomen om te bespreken wat goed ging en wat niet tijdens een bepaalde activiteit – tot 20% beter presteren dan teams die dat niet deden.  De prestaties werden gemeten op basis van objectief kwantificeerbare output van personeelsverslagen, zelfbeoordelingen en evaluatie beoordelingen.

Chris Caswell en Julian Kea ontwikkelden een geweldig spel voor goede nabesprekingen: #DeBriefingCube. Het werk van Chris en Julian werd gepresenteerd in 2018 op #play14. De DeBriefingCube heeft een Internationale Creative Commons license 4.0 (CC BY 4.0), dus voel je vrij om het zelf te gebruiken of te ‘remixen’.

Eerst waren  er alleen een Duitse en Engelse variant. Met hulp van Professional Play is er nu ook een Nederlandse versie ontwikkeld. Deze is binnenkort te bestellen. Dit is de link naar de shop. Mocht het ‘out of stock’ zijn, neem contact op met ons als je een berichtje wilt hebben, als ze weer beschikbaar zijn.

Wat is de DeBriefingCube?

De set bestaat uit 61 kaarten en 4 dobbelstenen in een papieren doos. Met 42 vraagkaarten heb je meer dan 150 vragen paraat. Daarnaast moderatie tips, toepassingsvoorbeelden en “Quick Start” -kaarten voor krachtige, zelfgestuurde nabesprekingen met groepen. Je hebt veel vrijheid om het naar eigen inzicht in te zetten of aan te passen aan de omstandigheden.

Nu ook online beschikbaar

Klik hier om de app meteen gratis te gebruiken. Als facilitator maximaliseer je de waarde van je oefeningen, interacties, games en simulaties door je debriefingvaardigheden uit te breiden. Je deelnemers kunnen maximaal leren van de  de sessies die je leidt.