4 minuten lezen

Op dit niveau zijn de technische verschillen klein tussen de teams en dan maakt de teamgeest en het vertrouwen in elkaar het verschil.

Joep Franke

Team NL ijshockeydames bereiden zich voor op het WK, met LEGO

Een team met topsporters kan werken aan fysieke kracht, techniek en tactiek om een wedstrijd te winnen. Eenmaal op het speelveld is het echter de teamgeest die daadwerkelijk het verschil maakt. De zogenaamde ‘topspelers’ hebben ook de andere spelers om zich heen nodig om goed te kunnen presteren. Zo ook het Nederlandse Dames IJshockey team, dat in haar voorbereiding op het aankomende WK koos voor bouwen aan teamgeest en gebruik maakte van LEGO® SERIOUS PLAY®.

‘Verbinden’ en ‘teamgeest’ zijn dan de termen die gebruikt worden. Maar hoe zorg je dat je de dieperliggende betekenis van deze verbinding en teamgeest zichtbaar maakt? Wat maakt dat de spelers het zelf ook gaan doorzien? Individueel weten de spelers wel wat zij toevoegen. Door hier vervolgens met elkaar over in gesprek te gaan bouwt men vertrouwen en ontdekt men ook andere kwaliteiten van zichzelf, waar ze zelf niet direct aan dachten en die in het veld van toepassing kunnen zijn.

De workshop met het complete Nederlandse Dames IJshockey team en hun begeleiders nam drie uur in beslag met 23 deelnemers. De groep heeft nu een beeld welke drie kernwaarden voor haar van belang is en welke randvoorwaarden daarbij nodig zijn om die kernwaarden te behouden. De randvoorwaarden bleken dan ook overduidelijk aanwezig in het team. Door dit letterlijk driedimensionaal op tafel in een landschap te zien kregen de deelnemers direct zicht op waar nog werk aan de winkel is.

De bondscoach (Joep Franke) van het team was dan ook zeer blij met het resultaat: “Als ze op het ijs staan zullen ze het als team moeten doen. Als coach en begeleiders kunnen we werken aan techniek en fysiek, maar op het ijs maakt de teamgeest het verschil. Doelstelling voor mijn team is in de top 16 te komen wereldwijd. Dat kunnen we ook als we naar de competenties en ervaring van de speelsters kijken. Op dit niveau zijn de technische verschillen klein tussen de teams en dan maakt de teamgeest en het vertrouwen in elkaar het verschil.”

Thema’s als teamgeest en verbinding kunnen taai zijn en ook lastig om diepgang in te vinden. Door dit met behulp van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode aan te vliegen komen via de bouwwerken de juiste beelden op tafel. Door deze bouwwerken vervolgens in onderlinge samenhang te positioneren komt het team op tafel te staan.Wij zijn apetrots dat wij door te bouwen aan teamgeest ons steentje hebben mogen bijdragen aan het succes van de Oranje dames op het WK in Beijing #BringTheRoar!