6 minuten lezen

Geweldig! Het is te gek om te zien welke kwartjes er vallen en hoe eigenlijk eenvoudig je buitengewoon ingewikkelde vraagstukken kan beantwoorden.

Voor zijn programma Nachtkijkers op NPO Radio 1 wilde presentator Willem de Gelder meer weten over LEGO SERIOUS PLAY. Wat is het precies en wat kan je er als organisatie mee? Probeer dat maar eens zonder steentjes uit te leggen… Maar een ervaren facilitator kan dat. Luister hieronder het interview terug waarin Edwin de Vos het helder uitlegt. Kost je vijf minuten van je tijd.

LEGO SERIOUS PLAY, WAT IS HET?

Heb je geen tijd om te luisteren? Het volledige interview kun je hieronder lezen.

Willem de Gelder: Ik zag dat er dus ook een sessie omtrent LEGO was en dat leek me wel leuk, want ik hou heel erg van LEGO. Bedrijven kunnen door middel van LEGO plannen voor de toekomst bedenken en ik heb even gebeld met een officiële LEGO SERIOUS PLAY facilitator. Oftewel iemand die deze LEGO sessies geeft, Edwin de Vos, en ik vroeg hem hoe zo’n sessie er nu eigenlijk uit ziet.

Edwin de Vos: LEGO SERIOUS PLAY is een gefaciliteerde methode om ingewikkelde team-, organisatie-, innovatievraagstukken op te lossen door het antwoord simpelweg te bouwen met behulp van de welbekende Deense bouwsteentjes. Daarbij leg je als facilitator een vraagstuk neer bij de deelnemers en die bouwen daar een antwoord op en delen dat met elkaar.

En wat bouwen ze dan bijvoorbeeld?

Bijvoorbeeld de strategie van een organisatie. Dus de mensen gaan een bouwwerk bouwen en dat kan dan het antwoord zijn op hoe ze de toekomst van een organisatie zien. Doordat ze dat bouwwerk maken kunnen ze beter nadenken en kunnen ze dieper nadenken. En vervolgens kunnen ze dat bouwwerk gebruiken als een soort van inhoudsopgave van hun antwoord, waarmee ze dan dat antwoord kunnen delen met de andere mensen met wie ze in een workshop zitten. En het mooie is voor die anderen, ze horen niet alleen het verhaal wat die deelnemer vertelt, ze kunnen het ook zien in dat bouwwerk. Maar ze kunnen er ook vragen over stellen, waardoor dat antwoord nog weer meer wordt uitgediept.

Ja, want voor een architectenbureau of zo lijkt het me allemaal heel handig met LEGO, dat uitbeelden, maar je kan er dus ook een soort organisatiestructuur mee laten zien.

Ja, dat zou ook kunnen, alleen dan ben je meer een tastbaar iets aan het maken. We zijn hier eigenlijk bezig met het beantwoorden van niet tastbare zaken. Dus, misschien het meest eenvoudige voorbeeld als we het gaan hebben over containerbegrippen: Wat is nou die perfecte samenwerking in een team? De visie van een organisatie die ik net al noemde. Ja, wat is nu eigenlijk die visie? En verstaan we daar hetzelfde onder? Dat zijn van die niet heel makkelijk grijpbare onderwerpen. En op het moment dat je die in zo’n bouwwerk, in dit geval LEGO, vervat, dan worden die opeens wel grijpbaar. Dan kan je het wel hebben over die elementen die je daarin belangrijk vindt en die je graag terug wilt zien in die ideale samenwerking van je team of de visie van je organisatie of waar je maar mee bezig bent.

En hoe ziet zo’n bouwwerk er dan praktisch uit? Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Ik heb ooit een keer iemand horen zeggen dat het een vormeloos gedrocht is.

Dat klinkt niet echt positief.

Ja, dat besef ik me. Op het moment dat jij als niet-deelnemer, als toevallige passant zo’n bouwwerk ziet, dan zie je gewoon een random bouwwerk. Dus het is wel echt essentieel dat jij als deelnemer aanwezig bent bij zo’n workshop en dat jij ook weet wat al die elementen in z’n bouwwerk voor betekenis hebben. Op het moment dat jij daar steentjes ziet en er zit bijvoorbeeld een steentje in met een bepaalde betekenis, een bepaald onderdeel, een bouwwerkje met bepaalde kenmerken, een tandwieltje. Het kan best zijn dat dat tandwieltje staat voor dat dingen geolied moeten lopen. Maar het kan ook best zijn dat het een andere betekenis heeft. Dat is precies wat die groep voor betekenis er aan geeft. Maar kort door de bocht: het lijkt dus niet op een brandweerkazerne of een politiebureau of een andere doos die je in de winkel van LEGO koopt met een handleiding erbij die je volgt om dat bouwwerk te maken.

Hoe ben jij hierbij terecht gekomen? Speelde je vroeger met LEGO en dacht je, hier kunnen we wat anders mee?

Ja, ik ben fan van LEGO. Ik ben in 2012/2013 het op het spoor gekomen. Het is een methodiek die ontwikkeld is bij het IMD in Lausanne, de grote management opleiding. Het is een product van LEGO later geworden. En toen ik het tegenkwam, ik zat al in de serious gaming, ja ik was meteen verkocht. Ik ben daarna de opleiding gaan volgen tot gecertificeerd LEGO SERIOUS PLAY facilitator. Het is geweldig. Het is te gek om te zien welke kwartjes er vallen en hoe eigenlijk eenvoudig je met behulp van deze methodiek buitengewoon ingewikkelde vraagstukken kunt beantwoorden.

Aldus Edwin de Vos, hij is officieel LEGO SERIOUS PLAY facilitator, oftewel hij geeft deze sessie met LEGO.